Víkend ve znamení masopustu - informace o akci

Datum vydání: 08.02.2016

O tomto víkendu žila Syrovátka tradiční oslavou masopustu. Již dávno před tímto datem se však konaly přípravy. V den konání masopustu dopoledne napekly místní ženy pro účastníky tvarohové a povidlové buchty a silní muži připravili posezení na návsi před budovou obecního úřadu.  Vše se podařilo včas. I počasí nás podpořilo a připomínalo spíše velikonoce, než počátek února.

Teplý a slunečný den přilákal na zdejší oslavu více než 120 lidí, a to nejen místních, ale i jejich přátel a návštěvníků z okolí. Potěšitelný byl i počet „dospěláckých“ masek. Těch bylo více než dvacet a vedle tradičních se objevily i nové odpovídající našemu století. Mohli jsme tak vidět hokejistu, místní “ kočky“ a černošku. Zvláštností našeho masopustu je, že jej pořádáme i s dětskými maskami. Těch sice bylo o něco méně, neboť byly ještě jarní prázdniny, ale o to byly zajímavější.

 V 14,00 hod. požádal Masopust pana starostu Žalského o předání „nadvlády“ nad obcí. Slíbil, že masky se budou chovat slušně a důstojně a budou bavit sebe i všechny okolo. Prvním úkolem pro jmenovanou porotu bylo vybrání nejlepší dětské masky. Neměla to jednoduché, ale úkol zvládla. Nejlepší masky byly pirát spolu s indiánem a Červenou Karkulkou. Poté pan starosta v čele, společně s odbornou komisí, vybírali nejlepší upečenou koblihu přinesenou do soutěže. Porota zvládla i tento vskutku náročný úkol. No, a pak se to stalo! Medvěd dostal záchvat vzteku, fyzicky napadl Masopusta a začal tropit hrozné nepřístojnosti. Jeho medvědáři nezbylo nic jiného, než ho tedy zastřelit. Ještě, že měl špatnou mušku a medvěda se podařilo oživit. No, a tak se všichni bavili, a jak říká klasik: „Jedli, pili, hodovali, klábosili a v dobrém se domů rozešli“.

Samozřejmě, že za vydařené odpoledne se vděčí poděkovat organizátorům, všem zúčastněným a sponzorům, bez jejichž přičinění by letošní masopust v Syrovátce nebyl tak zajímavý a veselý. Takže napřesrok na viděnou u nás.                                                             

 

Zapsal František Bárta, Syrovátka

Obrázky

E - podatelna

Rychlý kontakt (celý kontakt »)

Obec Syrovátka

Syrovátka 69
503 27 Lhota pod Libčany

Telefon:
495 451 128
725 081 330 - starosta

Mapa obec Syrovátka na mapě ČR

Aplikace pro obec Syrovátka

Mapa obec Syrovátka na mapě ČR

Stáhněte si mobilní aplikaci a získávejte aktuální informace.
Více informací >>