tisková zpráva Policie ČR - vykrádání vozidel

Datum vydání: 14.06.2012

Auto není trezor – fakt nikoliv fráze

Hradecko – nárůst šetřených případů

 

 

To, že auto není trezor a ponechávat v něm cenné věci, které lákají zloděje hradečtí policisté, již opakovaně sdělují veřejnosti. Ovšem trend šetřených případů stoupá.
V průběhu prvních čtyř měsíců roku 2012 policisté Územního odboru Hradec Králové přijali oznámení o 124 krádežích věcí z motorových vozidel. V minulém roce za stejné období policisté vyšetřovali 97 případů. Tato trestná činnost tedy doznala zvýšení o 27 oznámených případů.

Během posledních tří dnů od 11. 6. do ranních hodin dne 13. 6. 2012 policisté na Hradecku přijali 7 oznámení o krádežích věcí z vozidel. Ve většině případů zloděj vnikne do vozidla násilně, ovšem v jednom případě měl cestu snadnou, jelikož bylo neuzamčené. To že nezajištěné vozidlo stálo na oploceném pozemku, zloděje neodradilo.

Poškozená vozidla parkovala nejen v Hradci Králové, ale i v Holohlavech, Novém Bydžově a ve Vysoké nad Labem
Nenechavci ve výše uvedených případech z vozidel odcizili dva notebooky, součást vysavače, flash paměť, dvě peněženky s doklady a platebními kartami, úchyt navigace, autorádio, autokoberečky, reproduktory, navigaci, nebo kompresor. V jednom případě byl zloděj natolik hrubiánský, že kromě toho že kradl, tak poškodil i zpětné zrcátko vozidla.


Celkem tedy způsobili škodu 71 tisíc korun. U několika případů však z místa odcházel například „jen“s úchytem navigace za 500 korun, nebo peněženkou v hodnotě 600 korun s 300 korunami v hotovosti, ale při těchto dvou případech způsobili škodu na vozidlech v celkové výši 7 tisíc korun.

 

Zloději se svým jednáním dopouští trestného činu krádeže, za který hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi. Navíc se v některých případech dopustili i přečinů neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, poškození cizí věci, nebo porušování domovní svobody.

 

Na případech hradečtí policisté jak z obvodních oddělení, tak i kriminalisté intenzivně pracují a snaží se zloděje nebo odcizené věci vypátrat.

Prevence se vyplatí, a proto doporučujeme několik základních a důležitých opatření, jak snížit riziko vykradení motorového vozidla:

Parkování
Nejbezpečnější parkování je v uzamčené garáži nebo na hlídaném parkovišti. V ostatních případech parkujte na přehledných, veřejnosti přístupných a dobře osvětlených místech, nejlépe poblíž vašeho domu, nebo přímo na oploceném pozemku, abyste na vozidlo viděli. Ovšem i na pozemku mějte vozidlo uzamčené stejně jako branku na pozemek.

Auto není trezor
Nenechávejte na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky, kufříky a jiná zavazadla, vyjímatelné autorádio, navigaci, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, doklady od vozidla, či jiné osobní doklady, peněženky či volně položené peníze! Vedle cenných věcí nenechávejte ve vozidle ani další věci, např. oblečení. I zdánlivě „bezcenná“ věc může pachatele nalákat.

Autorádio a navigace bývá velké lákadlo
Při koupi autorádia či vozidla dejte přednost rádiu s odnímatelným panelem či rádiu s možností vyjímání. Rádio či odnímatelný panel nikdy ve vozidle nenechávejte a vyjímejte také kódovou kartu autorádia. Rádio neschovávejte v autě, zejména ho nevkládejte do odkládacích prostor. Při použití navigace s odnímatelným úchytem i ten, ani navigaci ve vozidle nenechávejte.  Obrys přísavného úchytu může zlodějům leccos napovědět.

Před odchodem od vozidla
Před odchodem od vozidla zkontrolujte uzavření všech oken, včetně střešního, motorového a zavazadlového prostoru a uzavření a uzamčení všech dveří vozidla. Aktivujte všechna zabezpečovací zařízení, kterými vaše vozidlo chráníte! Vozidlo zabezpečte i tehdy, vzdalujete-li se od něj třeba jen, abyste vyložili nákup.

Další cenné rady
Lhostejnost zlodějům nahrává, a proto si všímejte pohybu osob na parkovištích. Pokud uvidíte podezřelou osobu, která se pohybuje mezi zaparkovanými vozidly nebo už se dokonce do některého vloupává, volejte ihned Policii České republiky na linku tísňového volání 158. Nikdy nevíte, kdy všímavost např. vašich sousedů zachrání vozidlo právě Vám!

Pokud zjistíte, že vám z vozidla byly odcizeny věci, vše oznamte Policii České republiky, s vozidlem nemanipulujte, mohli byste zničit případné stopy.

Nezapomeňte na vhodné pojištění.

Zvažte instalaci bezpečnostních prvků, jako jsou mechanické zábranné prostředky nebo elektronické alarmy.

NEDEJTE ZLODĚJŮM ŠANCI!

 

Více preventivních informací naleznete zde:
 

Krádeže vozidel – Zabezpečení automobilů

www.rokzabezpecenivozidel.cz

 

Čtěte také:

Odložené věci ve vozidle lákají zloděje

Clio terčem zloděje

Odložené věci lákají zloděje

 

nprap. Jan Čížkovský

13. června 2012

E - podatelna

Rychlý kontakt (celý kontakt »)

Obec Syrovátka

Syrovátka 69
503 27 Lhota pod Libčany

Telefon:
495 451 128
725 081 330 - starosta

Mapa obec Syrovátka na mapě ČR

Aplikace pro obec Syrovátka

Mapa obec Syrovátka na mapě ČR

Stáhněte si mobilní aplikaci a získávejte aktuální informace.
Více informací >>