Program "PĚTADVACÍTKA" - kompenzační bonus pro OSVČ

Datum vydání: 16.04.2020

 

Program "PĚTADVACÍTKA" - kompenzační bonus pro OSVČ

 

Kompenzační bonus pro OSVČ zasažené opatřeními v důsledku koronavirové pandemie byl dne 9. dubna schválen senátem a podepsán prezidentem republiky.

Na částku v nominální výši 25.000 Kč má nárok OSVČ, která o ní požádá a prohlásí splnění několika základních požadavků:

* Jedná se o osobu samostatně výdělečně činnou podle zákona upravujícího důchodové pojištění (typicky živnostník, samostatný zemědělec, autor nebo umělec, znalec, tlumočník, veterinář, lékař, poskytovatel zdravotní péče, architekt, daňový poradce a podobně)
* Vykonávaná činnost je činností hlavní nebo může být i činností vedlejší, pokud OSVČ:
* pobírá invalidní nebo starobní důchod;
* je na mateřské nebo rodičovské dovolené;
* pečuje o zdravotně postiženou osobu;
* připravuje se na budoucí povolání (studenti);

* OSVČ byla aktivní ke dni 12. března 2020. Případně může jít také o OSVČ, která svou činnost aktivovala později, za předpokladu, že její činnost byla přerušena kdykoliv po 31. srpnu 2019 (sezónní podnikání).
* OSVČ prohlásí, že nemohla tuto činnost zcela nebo z části vykonávat nad míru obvyklou, a to v důsledku ohrožení zdraví souvisejícím s výskytem koronaviru nebo krizových opatření vlády (a to zejména z některého z důvodů, jako je nutnost uzavřít provozovnu nebo omezit její provoz, karanténa OSVČ nebo jejího zaměstnance, péče o dítě, omezení poptávky po výrobcích nebo službách poskytovaných OSVČ či omezení nebo ukončení dodávek nebo služeb potřebných pro výkon činnosti)
* Splnění těchto skutečností doloží žadatel čestným prohlášením.
* Bonusovým obdobím je období od 12. března do 30. dubna 2020, celková částka za plný počet dnů je tedy 25 000 Kč.
* Kompenzační bonus se vyplácí pouze za ty kalendářní dny, kdy jsou naplněny výše uvedené podmínky dokládané čestným prohlášením.

Žádost je ke stažení na webových stránkách finanční správy ZDE
https://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/media-a-verejnost/nouzovy-stav/kompenzace-osvc/Zadost-pro-OSVC/Zadost-interaktivni-PDF 

a je také v příloze včetně pokynů k vyplnění žádosti.


O vyřízení žádosti se nebude vydávat žádné rozhodnutí - vyřízení žádosti pozná OSVČ tak, že mu bude bonus přičten na uvedený bankovní účet.

Ve stávající podobě není vyloučen souběh čerpáni kompenzačního bonusu a ošetřovného z programu ministerstva průmyslu a obchodu. Vyloučen je pouze souběh čerpání kompenzačního bonusu a výplaty podpory v nezaměstnanosti.

Elektronicky stačí odeslat i telefonem vyfocenou vytištěnou podepsanou žádost, tak aby byl text na kopii podepsané žádosti na fotografii čitelný. Fotografie či scan se dá jako příloha na mail nazvaný "Žádost o kompenzační bonus pro OSVČ". Územní pracoviště v Hradci Králové má mailovou adresu:
<mailto:> .


Na webu ministerstva financí je přehledný soupis nejčastějších dotazů a jejich odpovědi:
https://www.mfcr.cz/cs/o-ministerstvu/sluzby-verejnosti/komunikace-s-verejnosti/casto-kladene-otazky/kompenzacni-bonus-pro-osvc-ve-vysi-25-ti-38072

E - podatelna

Rychlý kontakt (celý kontakt »)

Obec Syrovátka

Syrovátka 69
503 27 Lhota pod Libčany

Telefon:
495 451 128
725 081 330 - starosta

Mapa obec Syrovátka na mapě ČR

Aplikace pro obec Syrovátka

Mapa obec Syrovátka na mapě ČR

Stáhněte si mobilní aplikaci a získávejte aktuální informace.
Více informací >>