Problémy s čistírnou odpadních vod

Datum vydání: 13.06.2013

Vážení spoluobčané a obyvatelé obce Syrovátka!

Připojili jste své domy na splaškovou kanalizaci. Veškeré odpadní vody z Vašich domácností se pak zpracovávají v čističce odpadních vod.

Setkáváme se s nepochopením toho, jak čistička funguje, co je a není schopná zpracovat. Aby bezporuchově zpracovávala odpadní vody díky bakteriální kultuře, nesmí se do splaškové vody (tj. voda z kuchyní, koupelen a WC) pouštět dešťová voda! Bakterie díky ředění hynou, neboť ke svému životu a tedy správnému fungování potřebují „ hutnější stravu“. Pak také se na zvýšený objem odpadních vod spotřebovává větší množství elektrické energie (čerpadla) a to se pak nutně musí projevit ve zvýšené výši stočného. Do kanalizace hlavně do mísy WC se nesmí vhazovat pevné a nerozpustné věci a předměty např.:

Hadry, spodní prádlo

Provázky, mycí houbičky

Dětské pleny, dětské ubrousky

Dámské vložky a tampony

Větší kusy zbytků potravin – knedlíky, okurky, brambory, maso

Tyto věci se zachytí na čerpadlech a vyřadí je z provozu. Ta se musí vytáhnout z 8 metrové hloubky a vše se ručně odstraňuje. A zase se zvýší náklady a tím i cena stočného.

Žádáme Vás všechny, abyste dodržovali zásady a pravidla, která jsou nutná pro správný chod čističky a tedy abyste neplatili zbytečně vysoké stočné.

Ještě připomínáme:

1) dešťová voda a čistá voda svedená z velkých betonových či dlážděných ploch by se měla odvádět nejlépe do zahrad, abychom v území nesnižovali již tak dost nízkou hladinu spodní vody – hrozí usychání stromů

2) septiky už se nesmí (od 1.1.2008) vypouštět na zahradu, musí se nechat vyvézt dle potřeby, ke konci každého kalendářního roku budeme od těch, kdo není připojen na naši kanalizaci, požadovat potvrzení o vyvezení septiku. Dodávejte ho sami na Váš obecní úřad.

 

Děkujeme za spolupráci!

 

                                                   Vladimír Gabriel  v.r.                                                                       

                                              starosta  obce Dobřenice                        

Soubory ke stažení

E - podatelna

Rychlý kontakt (celý kontakt »)

Obec Syrovátka

Syrovátka 69
503 27 Lhota pod Libčany

Telefon:
495 451 128
725 081 330 - starosta

Mapa obec Syrovátka na mapě ČR

Aplikace pro obec Syrovátka

Mapa obec Syrovátka na mapě ČR

Stáhněte si mobilní aplikaci a získávejte aktuální informace.
Více informací >>