Masopust - zpráva v Hradeckém deníku

Datum vydání: 24.02.2015

Nová tradice aneb První masopust konaný v Syrovátce

Syrovátka - Obec Syrovátka nepatří mezi velké vsi, a tak se v ní ani tradiční akce neuchovaly. Hledají se tedy nové, při kterých by se v průběhu roku obyvatelé a návštěvníci obce setkali, pobavili se a popovídali si.

Masopust v Syrovátce.Masopust v Syrovátce.
Masopust v Syrovátce.Masopust v Syrovátce.
Masopust v Syrovátce.Masopust v Syrovátce.
 
Více
 

Masopust v Syrovátce.Autor: Hana Böhmová

V této době je to veselý masopust, ve většině obcí v tradičním pojetí jako zábava pro dospělé. U nás jsme však pozvali i děti, aby se při reji masek společně s dospělými pobavily. Starosta svolil s předáním vlády nad obcí ke konání masopustního veselí a bylo se na co dívat a bylo co ochutnávat.

Ochutnávka koblih od hospodyněk

V rámci masopustního reje se totiž konala soutěž o nejlepší domácí koblihu a hospodyňky přinesly na ochutnání i ostatním, nejen porotě. Masopustní masky byly tradiční – od medvěda přes nevěstu v požehnaném stavu se ženichem po bábu s dědkem na trakaři a další. Z dětských masek byl k vidění tradiční slamáček a pak mnoho jiných jako čertíci, muchomůrka, anděl, strom, který naděloval jablka a další.

První masopust u nás nebyl s průvodem po obci, ale konal se na návsi, kde díky počasí strávilo sobotní odpoledně přes sto zúčastněných. Jak se sluší a patří, medvěd byl zastřelen, aby byl následně vzkříšen. Jeden z účastníků transportu mrtvého medvěda, když zjistil, kdo že se ukrývá v kůži chlupáče, pronesl: „On je to doktor!"

Tak se nebojte, že se u nás může někomu něco stát, a za rok se přijďte podívat, pobavit se a třeba i přispět svou troškou do masopustního reje.

Za masky zapsal Masopust, jinak František Bárta ze Syrovátky.

F. Bárta, H. Böhmová

 

E - podatelna

Rychlý kontakt (celý kontakt »)

Obec Syrovátka

Syrovátka 69
503 27 Lhota pod Libčany

Telefon:
495 451 128
725 081 330 - starosta

Mapa obec Syrovátka na mapě ČR

Aplikace pro obec Syrovátka

Mapa obec Syrovátka na mapě ČR

Stáhněte si mobilní aplikaci a získávejte aktuální informace.
Více informací >>