Informace ohledně problematiky epidemie coronaviru - Covid 19

Datum vydání: 26.02.2020

Informace z úrovně Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje ohledně problematiky

epidemie coronaviru  - Covis 19.

 

V ČR jsou zavedena první regulační opatření (mimo letiště) pro osoby:

- které jakkoliv přicestují z rizikových oblastí  - Čína, Jižní Korea, Itálie – region Lombardie a oblast Benátek  aby se kontaktovaly na Krajskou hygienickou stanicí (telefon v denní době 495 058 111 nebo e-mail: ) – následně se s nimi spojí epidemiolog a dle zjištěných informací této osobě případně bude vydáno rozhodnutí o 2 týdenní (či jinak dlouhé dle konkrétních okolností) karanténě.

- které jakkoliv přicestují z rizikových oblastí a MAJÍ zdravotní obtíže, aby IHNED kontaktovaly Kliniku infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové, telefon: v pracovní době 7:30 – 15:30 hod. 601 130 894, v mimopracovní době 15:30 – 7:30 hod. 721 417 310.

Z hlediska informací o daném viru, možnostech individuální ochrany včetně odpovědí na některé konkrétní dotazy Vám jednoznačně doporučujeme sledovat web ministerstva zdravotnictví (www.mzcr.cz). Zde se na titulní straně nacházejí informace pro občany. Důležité je, že tyto informace jsou průběžně ministerstvem aktualizovány.

Souhrn současných základních informací:

V současné době jsou rizikovými oblastmi Čína, Jižní Korea, Itálie – region Lombardie a oblast Benátek. Nelze vyloučit, že může dojít i ke vzniku epidemií i v dalších státech.

Virus se přenáší kapénkami a sekrety jak vzduchem, tak kontaktem a následným přenesením na sliznice zejména rukama (jako virus chřipky). Provizorní ochranou je rouška, nicméně viry jsou částice velikosti nanometrů, takže skutečně účinnou ochranou je až respirátor s vydechovacím ventilem s úrovní ochrany FFP3. Zásadní je důkladná hygiena rukou s použitím alespoň alkoholových desinfekčních přípravků, nejlépe přípravků s virucidním účinkem (uvedeno na etiketě).

Inkubační doba je 1 – 14 dnů. Znamená to, že nakažený člověk až 14 dnů netuší, že je infikovaný! Zda v této inkubační době již může nakazit ostatní, není v této chvíli zcela jasné.. Aby tedy byla jistota, že osoba, která přijela z rizikových oblastí, není infekční, tak musí být 14 dní v karanténě.

Pokud se u někoho objeví horečka, respirační obtíže a v době 2 týdnů přicestoval z rizikových oblastí, nebo byl v kontaktu s takovými osobami, je třeba, aby se IHNED spojil přímo s Kliniku infekčních onemocnění Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

V této chvíli jedinou centrální regulací je výše uvedená karanténa pro osoby přijíždějící z rizikových oblastí. Jiné rozhodování jednotlivců i organizací není dotčeno žádnými příkazy ani zákazy. Nicméně na základě známých informací je třeba dobře zvažovat jednotlivé kroky a postupy, aby se možné riziko minimalizovalo.

Soubory ke stažení

E - podatelna

Rychlý kontakt (celý kontakt »)

Obec Syrovátka

Syrovátka 69
503 27 Lhota pod Libčany

Telefon:
495 451 128
725 081 330 - starosta

Mapa obec Syrovátka na mapě ČR

Aplikace pro obec Syrovátka

Mapa obec Syrovátka na mapě ČR

Stáhněte si mobilní aplikaci a získávejte aktuální informace.
Více informací >>